• Cody

Winnipesaukee Update

Updated: Apr 15


We're excited to share the progress for a new waterfront house on Lake Winnipesaukee in New Hampshire. The sustainable design employs geothermal heat and cooling, super-insulated walls, triple-pane windows, and ICF foundations, ensuring minimum use of resources as well as low cost of operation.

Siting the house faced numerous challenges, as property setbacks and additional wetland requirements significantly restricted the build-able area of the otherwise expansive and heavily wooded lot. As such, the form and organization of the house was manipulated to fit within the narrow triangle formed by these setbacks

Wetland areas are shaded in green

Wetland areas, shoreline, and property setbacks greatly restricted the build-able area of the site. The building form and the programmatic layout of the interior shifts and jogs to accommodate the site.

First Floor Plan

The house is divided into public and private zones and is entered in the center of the two zones. The left, public box contains the main living space, kitchen, dining, and access to the screened porch and beach. The right box contains the private master suite.

Second Floor Plan

At the second level, the left, public box contains the bunk room with bunk beds for 8 children, while the right box comprises two guestrooms and a den for more individual television watching and reading.

Now, with construction well underway, we've been finalizing the exterior and interior design of the primary living spaces.

View toward entry and Lake Winnipesaukee beyond.

The exterior cladding features a traditional beveled lap siding in a contemporary, stacked pattern with reveals at intervals of four, three, and two feet in order to limit waste. The screened porch to the left and the middle connector between primary volumes of the house is accented with copper.

View at entry

The primary entry is a low, compressed space. In the immediate foreground there is a framed view of the rear yard, lake, and island beyond. To the left, the living room, and to the right, the double-height stair hall, extend vertically with 10'-3" and 19'-0" ceilings, respectively. A slate bench wraps from the living room fireplace to the entry.

Fireplace viewed from the kitchen.

Large 9-foot windows align with the stone hearth and extend to the ceiling.

View of stair hall


The double-height stair hall, as viewed from the master bedroom looking toward the entry and living room. The pine-clad bridge above connects the private and public zones of the house. All movement through the house must interact with it by passing under or crossing it.

You can see previous schematic renderings and progression of the design here


© BLOOM Architecture

784a Tremont Street, Boston, MA 02118

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon